Med mer luft i betongen blir den mer brandhärdig och isolerande än vanlig standardbetong. Luften i porerna skyddar som vanlig isolering mot värme och kyla. Vi använder den lättare densiteten till bland annat isolering av grunder, isolering av gamla golv, grunder och markisolering. Dessutom kan den användas för markstabilisering och injektering av läckage i tunnlar, väg- och järnvägstrummor samt kompensationsgrundläggning i våtmarker, bland annat tack vare sin hydrofoba egenskap.
Mellanbetong:
Luftmängd 20-40%
I denna betong tillför vi ballast som t.ex. sand. Det gör att man tappar lite av de isolerande egenskaperna och hydrofobitet. Istället får man en tryckhållfasthet som relateras till densitet och cementsort och väljs beroende på applikationen. Men trots minskad luftmängd är egenskaperna goda på alla områden.
Tung betong:
Luftmängd 10-40%
Används till bland annat gjutningar under vatten och på bottnar. Vår betong gör att den blir hållfast även då man gjuter under vatten. Till exempel väger en densitet på 1600 kg/m3 ca 600 kg/m3 under vatten och därmed minskas formkrav avsevärt i projekt typ kajer och rasområden.
I vårt betong-laboratorium arbetar vi intensivt med utveckling och forskning av betong. Vi har samarbetat med universitet och institutioner inom området för att optimera och anpassa materialet. Vi har medverkat till klimatsmarta produkter och problemlösningar genom åren och innehar flera patent inom området.
Kraven på cement och ballast förändras vilket innebär att vi lever i en ständig förändringsprocess. Labbet möjliggör att vi kan vara dagsaktuella när vi kontinuerligt kan göra erforderliga tester beroende på krav och efterfrågan på kvalitet och önskade egenskaper från marknaden.